15 Ekim 2008 Çarşamba

Samsun, Alaçam Tarihi

İlçe çok eski bir tarihe sahiptir. M.Ö. ki devirlerde Frigya, Kimmi, Misir, Lidyalilar ve Persler, Alaçam'da hüküm sürmüslerdir. Alaçam Sahili M.Ö.5. asirda Orta Asya'dan gelen Miletliler oraya Zelikus adini vermisler. Miletlilerden sonra Bizansin eline geçen Zelikus daha sonra Danismentlilerce zaptedilerek Tralköy adini almistir.Selçuklu döneminde Tralköy adi Uluköy olarak degistirilmis, 1385'de Ilhanlilar döneminde ise ilçe Alaçam adını almıstır.

Alaçam Meydanı

Alaçam adının; ilçenin ortasından geçen Uluçay'ın kenarındaki Uluçam denilen büyük çam ağaçlarından geldigi ifade edilmektedir. Alaçam Anadolu Beylikleri döneminde Eratna beyliginin devami olan Kadi Burhanettin tarafindan ele geçirilmis, ardindan Candarogullari ve Isfendiyarogullarinin hakimiyetine girmistir(1390). 1398'de ise Osmanlı egemenligine giren Alaçam, Anadolu Türk Birliginin bozulmasiyla 1402'de tekrar Candaroğullarının eline geçmistir. Çelebi Mehmet'in Canik Bölgesini ele geçirmesiyle Alaçam Osmanli'nin olmus ve bu hakimiyet II. Murat döneminde sağlamlasmistir. Osmanli'dan beri bir Türk kasabasi olan Alaçam 1 Eylül 1944 tarihinde Samsun'un 8. ilçesi olmustur.

Hükümet konağı 1963, Şadi Bey Camii 1515, Çarşı Camii 1887 yılında yapılmıştır. 1950’lerde Alaçam Ortaokulu açılmış, 1901-1902 yılları arasında Alaçam – Bafra yolu yapılmıştır.

Hiç yorum yok: