20 Ekim 2008 Pazartesi

ORDU

ORDU

Ordu ilinin ilk kuruluşu M.Ö. 756 yılında Miletli Kolonistlerin kurmuş bulunduğu Kotyora yerleşmesiyle bilinmese de, ilk merkezi Halipler kurmuşlardır. Yörenin özelliğine göre ahşap malzeme kullanan bu kavmin kalıntılarından bugün bir şey kalmamıştır.

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumunda bulunan Ordu, doğanın tüm güzelliklerinin cömertçe sergilendiği bir beldedir.Ordu, Karadeniz'in çarpık yapılaşmadan en az etkilenen kentlerinden birisidir. Kent merkezindeki çirkin yapılaşmaya gözlerinizi kaparsanız Ordu doğası, sosyal ve kültürel yaşamı ile nispeten korunabilmiş bir Karadeniz kenti sayılabilir. Ayrıca bölgenin en temiz kumu ve bölgenin en uzun kıyı şeridine sahiptir.

Sahil boyunca uzanan Kordon barları, balık lokantaları, otelleri ile kent fındığa dayalı ekonomiden kurtulup turizm merkezi olmaya niyetlenmiş izlenimini veriyor. Kıyı şeridinde, birbirinden güzel koylar, doğal ve sağlıklı plajlar ve çeşitli mesire yerleri mevcuttur.

Bugünkü kentin 4 Km. ilerisindeki Eskipazar köyü kentin ilk merkeziydi. Kotyora adındaki bu liman kenti Miletos'lu kolonyalistler kurmuşlardı. İki tarafı kayalarla çevrili korunaklı kent sırasıyla Pers, Büyük İskender, Pontus, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerini gördü. Burada eski yapıları görebiliriz.

Eskipazar Camisi oldukça harap durumda, ama minaresi ayakta. Çok ilginç bir yapı olan Bolaman Konağı da harap ama görülmeye değer. Paşaoğlu Konağı ise restore edilerek Etnoğrafya Müzesi haline getirilmiş. Eski dini yapılardan biri de bakımsız durumdaki Yason kilisesi. Bazilika ise onarılmıştır.

Doğuda Giresun, batıda Samsun, güneyde Sivas ve Tokat, kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.İlin alanı 6001 km2'dir. İl genel nüfusu 858.576'dır. Güneyden denize doğru akan Turnasuyu, Melet ırmağı, Akçaova Deresi, Ilıca Deresi, Bolaman Irmağı, Elekçi Deresi, Curi Deresi, Ceviz Deresi ve Akçay Deresi araziyi derin vadiler halinde bölmektedir. Arası 60-70 derece meyillere varan genellikle dik ve kesik tepelerden oluşmuştur.

Ordu, deniz turizmi imkanları bakımından Doğu Karadeniz bölgesinde en şanslı il durumundadır.Gerek kıyıda mevcut plajları, gerekse kıyı gerisindeki yerleşim alanlarının bulunması bakımından, komşu illere de hitap edebilecek potansiyele sahiptir. Ordu İlinin çevresindeki plajlar yazlık talepleri karşılayacak kapasite oluşturmakta ve günübirlik turizm faaliyetlerine cevap verebilmektedir.

Tarım ve ticaretin başlıca geçim kaynaklarını oluşturduğu Ordu'da yaşama biçiminde diğer Karadeniz illerinde olduğu gibi, kıyı ve iç kesim farklılaşması görülmektedir. Yerleşim düzeni, uğraş biçimleri, toplumsal ilişki açısından kentsel değerler kıyı kesiminde daha belirgindir. Kıyı boyunca uzanan Ünye-Fatsa, Perşembe ilçeleri bu anlamda nüfusun en yoğun olduğu yerlerdir.

Ordu ilinin hemen hemen her yerinde büyük ve küçük baş hayvan beslenmekte olup, ziraatçılıktan ekonomik kalkınmada ikinci sıradadır. Ordu Merkez ilçe ve köy halkı hem kendi ihtiyaçlarını temin etmekte, hem de bir çok aile geçimini hayvan mahsulleri satmakla sağlamaktadır. Ordu ili Doğu Karadeniz bölgesinin sahil kesiminde bulunmasından tabiatıyla yararlanmakta ve her mevsim çıkan balıklar günlük olarak Ordu piyasasında satılmaktadır. Ayrıca, kafes balıkçılığı da yapılmaktadır.

Ordu ilinde geniş maden ocakları bulunduğu ve halen 10 adet maden ocağı işletme halinde olup, ayrıca başka işletme talepli sahalar bulunduğu, bu sahalara müsaade edildiğinde faaliyete geçebilecek durumda olduğu bilinmektedir.

Şehir merkezine 1 Km. mesafedeki Kiraz Limanı Karadeniz'in yeşilinin sahile kadar inip denizin mavisiyle buluştuğu, yapılaşmanın yoğun olmadığı güzel bir yöremizdir.

Kendi çekimim resimler(sonuncu hariç)


Hiç yorum yok: